13
May 2013
key-thought1
Πότε ήταν η τελευταία φορά που “μπήκατε” στον τραπεζικό σας λογαριασμό, χρησιμοποιώντας έναν κωδικό που ανασύρατε από τη μνήμη σας; Τα συστήματα ασφάλειας του μέλλοντος δεν θα χρειάζονται κωδικούς – θα διαβάζουν απευθείας την σκέψη σας.
O έλεγχος της σκέψης λαμβάνει άλλες διαστάσεις μετά από έρευνα που αντικαθιστά το “συνθηματικό” , το γνωστό μας “password”, με τα εγκεφαλικά κύματα. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ισχυρίζεται ότι συνέδεσε την προσιτή τεχνολογία με την έρευνά της και δημιούργησε έναν τρόπο που οι χρήστες Η/Υ μπορούν να συνδέονται (login), κάνοντας συγκεκριμένες σκέψεις. Τα κύματα του εγκεφάλου που δημιουργούνται απ’ αυτές λειτουργούν ως password και ξεκλειδώνουν τον υπολογιστή του χρήστη. Η ανακάλυψη αυτή δίνει πολλές επλίδες για την αντιμετώπιση των “κλεμμένων/παραβιασμένων” passwords, αλλά δεν λύνει απαραίτητα όλα τα θέματα ασφάλειας δεδομένων.
Η έρευνα:
Οι ερευνητές δημιούργησαν εφτά δοκιμασίες χωρισμένες σε δύο κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία οι συμμετέχοντες έπρεπε να συγκεντρωθούν στην αναπνοή τους, να σκεφτούν μια κίνηση του δαχτύλου τους ή να ακούσουν έναν ήχο και να ανταποκριθούν σ’αυτόν όντας συγκεντρωμένοι σε μια κουκίδα σχεδιασμένη σε μια κόλλα χαρτί.
Στην δεύτερη κατηγορία οι δοκιμασίες απαιτούσαν από τους συμμετέχοντες να σκεφθούν μια επαναλλαμβανόμενη κίνηση από το αγαπημένο τους άθλημα (όπως για παράδειγμα την αιώρηση του παίχτη κατά τη βολή στο γκολφ), ή να τραγουδήσουν ένα κομμάτι της επιλογής τους, ή να παρακολουθήσουν μια σειρά από αντικείμενα σε οθόνη και σιωπηλά να μετρήσουν αυτά που ταιριάζουν χρωματικά μεταξύ τους, ή να σκεφθούν κάτι για 10 δευτερόλεπτα.
Οι σκέψεις και όλες οι δραστηριότητες του μυαλού μας ρυθμίζονται μέσω ηλεκτρικών κυμάτων που καταγράφονται στον εγκέφαλο, και τα οποία εκπέμπουν μικρούς ηλεκτροχημικούς παλμούς διαφόρων συχνοτήτων. Αυτά καταγράφονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ονομάζονται εγκεφαλικά κύματα (Brain Waves).
Για την καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων, στην έρευνα, χρησιμοποιήθηκε το “NeuroSky Mindset”, ένα bluetooth που εφαρμόζει στο κεφάλι, σημειώνει εξαιρετική ακρίβεια στην απόδοσή του ( 99%) και κοστίζει μόλις 77 ευρώ.
Η ανακάλυψη αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες Η/Υ να κάνουν συγκεκριμένες σκέψεις ή να φέρνουν στο μυαλό τους καθορισμένες εικόνες για να αποκτούν πρόσβαση στις συσκευές τους.
Το εύρημα αυτό είναι ένα βήμα πιο κοντά στην βιομετρική ασφάλεια, και μπορεί να εφαρμοστεί σε περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από αυτή της προστασίας του password.
Είναι αναγκαία, βέβαια, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backup), καθώς η αμνησία και η άνοια ελοχεύουν και κάνουν την εμφάνισή τους σε ανύποπτο χρόνο.
 
Ωστόσο, η χρήση εγκεφαλικών κυμάτων δεν λύνει εξ’ ολοκλήρου το μέγα θέμα της ασφάλειας στα υπολογιστικά συστήματα. Η ασφάλεια που προσδίδει η αυθεντικότητα μιας προσωπικής σκέψης, μετριάζεται όταν αυτή η πληροφορία κωδικοποιείται σε ψηφιακά δεδομένα που διακινούνται μέσω του διαδικτύου.

Popular Posts

thumbnail 18 Tips που είναι καλό να “σεβαστείς” στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου.

Η υλοποίηση του εταιρικού σου Website

20130810_WBM2001 Πόλεμος στους browsers & επικράτηση του Chrome

Οι αυτοκρατορίες και οι νικητές σ

braille11 “Ένα touchscreen για τα χέρια τους μόνο”

Η εμφάνιση οθόνης αφής στο κινητό

Calendar

September 2022
M T W T F S S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930