17
May 2013
smart1
Πριν από 15 χρόνια δεν θα περίμενε κανένας μας ότι κάθε πρωί στο κομοδίνο θα μας περίμενε ένας πολύ μικρός, επιτραπέζιος υπολογιστής που θα είχε πληκτρολόγιο, οθόνη, Wi-Fi – 3G δέκτη, φωτογραφική μηχανή, στερεοφωνικό και τόσα άλλα μαζί.
Ακόμη πιο απίστευτο είναι το γεγονός ότι ένα smartphone σήμερα, αποτελείται από μια λεπτή πλάκα που έχει περίπου την ίδια υπολογιστική ισχύ με αυτή των ισχυρών υπολογιστών του 2005 και οθόνη αφής.
 
Χειριζόμαστε αυτές τις μηχανές χειρός, ως συσκευές παιχνιδιών, πλατφόρμες περιήγησης στο Web, ανταλλαγής μηνυμάτων κλπ. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένα μέσο εξοικονόμησης χρόνουπου γεφυρώνει την απόσταση και μειώνει το κόστος, όπως όλοι οι υπολογιστές.
 
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι παρατήρησαν ότι παρόλο που 130 εκατομμύρια smartphones (40% του πληθυσμού) χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει ακόμη πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότηταΈτσι, δεν μπορούν να αποδείξουν πως αυτές οι κινητές συσκευές συνεισφέρουν στην βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, κάτι που οι υπολογιστές έχουν κάνει με τεράστια επιτυχία τα τελευταία 30 χρόνια. Η παραγωγικότητα των υπολογιστών, σε μεγάλο βαθμό, είναι ο λόγος της αλματώδους ανόδου του βιοτικού επιπέδου και η αιτία που έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από ότι οι παππούδες μας θα μπορούσαν να φανταστούν.
 
Οι επίσημοι αριθμοί της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με την εκπληκτική άνοδο κατά 3% στα ετήσια κέρδη κατά την πρώτη εποχή του Internet (1995-2004). Στην πραγματικότητα, η ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας από το 2004 είναι περίπου 1,5%, αρκετά χαμηλότερη ακόμη και από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 2,25%.
 
Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας είτε μειώνει το κόστος, είτε βελτιώνει την παραγωγή, ή και τα δύο. Με βάση τα νούμερα των Αμερικάνων οικονομολόγων, τα smartphones δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
 
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, αλλά πραγματικά υπάρχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα που να μην επηρεάζεται από τα smartphones;
 
Ένα εύκολο παράδειγμα είναι αυτό των ταξί, όπου οι νέες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν εφαρμογές 3G τηλεφωνίας βοηθούν τους οδηγούς και τους επιβάτες να εντοπίσουν ο ένας τον άλλο με ταχύτητα (www.taxibeat.gr). Η εξοικονόμηση χρόνου, καυσίμων και ταλαιπωρίας είναι προφανής, ενώ οι οδηγοί ταξί που χρησιμοποιούν το σύστημά κερδίζουν περισσότερα από εκείνους που δεν το κάνουν.
 
Για τους οικονομολόγους, το δύσκολο είναι η καταγραφή όλων αυτών των μικρών βελτιώσεων σε ολόκληρη την οικονομία, ειδικά μεταξύ επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
 
Συχνά, η τεχνολογία εξελίσσεται γρηγορότερα από τους ανθρώπους και η κατανομή των πλεονεκτημάτων της δεν είναι πάντα σαφής. Ένας λόγος για τον οποίο τα εταιρικά κέρδη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η συνολική απασχόληση παραμένει αδύναμη είναι ότι η τεχνολογία και όχι οι ίδιοι οι άνθρωποι, παράγει περισσότερο έργο αυτή την στιγμή.
Ο φιλόσοφος J.C.R Licklider προέβλεπε το 1960: “Τα μυαλά  των ανθρώπων και των υπολογιστών θα πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα της σύνδεσης θα είναι οι άνθρωποι να σκεφτούν όπως κανένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει σκεφτεί ποτέ και να επεξεργάζονται τα στοιχεία με τρόπο που δεν προσεγγίζονται από τους υπολογιστές που γνωρίζουμε σήμερα”.
 
Πιστεύω πως αυτό συμβαίνει σήμερα και αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Απλώς δεν έχουμε βρει ακόμη ένα τρόπο να το καταγράψουμε σε οικονομικά μεγέθη.
future-smartphones-1024x675

Popular Posts

thumbnail 18 Tips που είναι καλό να “σεβαστείς” στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου.

Η υλοποίηση του εταιρικού σου Website

20130810_WBM2001 Πόλεμος στους browsers & επικράτηση του Chrome

Οι αυτοκρατορίες και οι νικητές σ

braille11 “Ένα touchscreen για τα χέρια τους μόνο”

Η εμφάνιση οθόνης αφής στο κινητό

Calendar

October 2022
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31