21
Mar 2018
SEO and AI - Machine Learning

Ο ρόλος του SEO στο σύγχρονο online marketing δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Έχει περάσει από δεκάδες στάδια και έχει εξελιχθεί σε βαθμό που σχεδόν από μόνο του να αποτελεί μια επιστήμη.

Ξεκίνησε απλοϊκά με την βελτιστοποίηση των σελίδων προορισμού και εξελίχθηκε σε μια αδιάκοπη προσαρμογή περιεχομένου, που προσπαθεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφερόμενο κοινό, το οποίο περιηγείται από μια μεγάλη ποικιλία τόσο συσκευών όσο και πλατφορμών.

AI MACHINE LEARNING

Παρά την τεράστια εξέλιξή του, τα βασικά στοιχεία του SEO έχουν μείνει τα ίδια.

Μιλάμε ακόμα λοιπόν για περιεχόμενο που κάνει χρήση μιας ποικιλίας λέξεων-κλειδιών και meta tags. Σήμερα το SEO έχει περισσότερα πεδία εφαρμογής και δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στόχευση σε περισσότερες συσκευές.


Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν επηρεάσει θετικά την αποτελεσματικότητα του SEO και το επανατοποθετούν σαν μια βασική διαδικασία ενός επιτυχημένου, δικτυακού, στρατηγικού σχεδιασμού.

To Google RankBrain είναι ένας αλγόριθμος που βοηθά στην εμφάνιση καλύτερων αποτελεσμάτων. Ο αλγόριθμος με τη χρήση μηχανικής μάθησης τελειοποιεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο όχι απλά μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά- στην περίπτωσή μας να επιστρέφει σωστά αποτελέσματα στις αναζητήσεις- αλλά μπορεί και να διδάξει τον εαυτό του και να βελτιώσει τα λάθη του.

Όχι, ο αλγόριθμος της Google που επιστρέφει αποτελέσματα  στις αναζητήσεις, δεν βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη. Άλλωστε, η ίδια η τεχνολογία είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο για κάτι τέτοιο.

Το RankBrain όμως, αποτελεί ένα κομμάτι του τεράστιου αλγόριθμου με την ονομασία Hummingbird. Το αν με το καιρό θα λάβει βασικότερο ρόλο, αν θα γίνει κυρίαρχο ή αν θα αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου το HummingBird είναι κάτι που μένει να επαληθευτεί.

infographic-SEO_BrainRANK


Τι τελικά όμως προσφέρει το RankBrain και γιατί είναι σημαντικό;

Ο χρήστης ήταν είναι και θα είναι πάντα το επίκεντρο της τεχνολογίας της Google, όσον αφορά στην επιστροφή αποτελεσμάτων.

Ο σκοπός είναι, για κάθε αλληλουχία λέξεων αναζήτησης, η μηχανή να επιστρέφει το πιο συναφές αποτέλεσμα. Για να το πετύχει αυτό η Google, και αφού εξάντλησε τις παραδοσιακές τεχνικές, έφτιαξε την ομάδα Natural Language Understanding. Δουλειά της είναι η έρευνα και η ανάλυση των προτάσεων, των διαλόγων, της πολυγλωσσικής προσαρμογής, της εξερεύνησης των συναισθημάτων μέσω του κειμένου, της απάντησης σε ερωτήματα.

Με όλη αυτή την πληροφορία η Google πέρασε στην κατανόηση της σημασιολογίας (Semantic Web). Είναι προφανές λοιπόν πως με το RankBrain η μηχανή αναζήτησης προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια της σημασιολογίας και να κατανοήσει ιδέες και συναισθήματα.


Πως επηρεάζει το σύγχρονο SEO;

Εδώ η απάντηση δεν είναι σαφής. Όχι ακόμα, παρότι το RankBrain είναι σε εφαρμογή από το 2016. Οι μηχανικοί του SEO πιστεύουν πως ακόμα δεν έχει λάβει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η ίδια η Google παραδέχτηκε πως δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα περισσότερο από 15%.

Είτε το RankBrain και οι βελτιώσεις του λάβουν μεγαλύτερη σημασία στο συνολικό αλγόριθμο είτε αντικατασταθεί από κάτι άλλο είναι σίγουρο πως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι ο δρόμος που έχει διαλέξει η Google. Τις επιπτώσεις δεν είναι δύσκολο να τις μαντέψει κανείς.

Τα 3 πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων θα είναι και τα μοναδικά σημαντικά καθώς οι χρήστες ολοένα και περισσότερο θα αρκούνται σε αυτά σαν την πιο συμβατή απάντηση στο ερώτημά τους.

Ο ανταγωνισμός θα γίνει ολοένα και πιο σκληρός. Μόνο τα σημαντικά και βαρυσήμαντα αποτελέσματα θα τα καταφέρνουν, όλα τα αποτελέσματά που είναι λιγότερο κατανοητά από τον ανταγωνισμό τους, θα καταβαραθρώνονται.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η πρόοδος της θα μειώσουν αν όχι εξαλείψουν το SEO SPAMMING και τα loopholes. Οι BlackHat τεχνικές SEO θα τιμωρηθούν, και οι επαγγελματίες του SEO θα ξεχωρίσουν μια για πάντα.

Popular Posts

thumbnail 18 Tips που είναι καλό να “σεβαστείς” στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου.

Η υλοποίηση του εταιρικού σου Website

20130810_WBM2001 Πόλεμος στους browsers & επικράτηση του Chrome

Οι αυτοκρατορίες και οι νικητές σ

braille11 “Ένα touchscreen για τα χέρια τους μόνο”

Η εμφάνιση οθόνης αφής στο κινητό

Calendar

November 2022
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930