11
Jun 2013
security
Απ’ τη στιγμή που βουτήξαμε στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε την πληθώρα των αγαθών που μας προσφέρει και αφεθήκαμε σ’αυτό το ατέλειωτο ταξίδι. Όμως πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα, οι σκέψεις, οι προτιμήσεις, οι λογαριασμοί, τα περιουσιακά στοιχεία                          και όλα όσα μας αφορούν και τα οποία επικοινωνούμε μέσω διαδικτύου; Καθόλου!
Επιβάλλεται, λοιπόν, να προστατευθούμε από καθημερινές, λαθεμένες ενέργειες που κάνουμε στη διαδικτυακή μας ζωή. 

Άγνωστο link
Δεν επιλέγεις ποτέ να “ανοίξεις” ένα σύνδεσμο που δεν περιμένεις να λάβεις.

“Μεγάλη αλήθεια”! Και με την περιέργεια, τι κάνεις;

 

Κύρια τακτική των hackers είναι να δελεάζουν τους χρήστες Η/Υ να “ανοίξουν” ένα σύνδεσμο ή ένα συνημμένο αρχείο. Πολλές φορές αυτά τα μηνύματα είναι γεμάτα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Ωστόσο, οι στοχευμένες επιθέσεις είναι ιδιαίτερα δυσδιάκριτες.

Διαφορετικο site-διαφορετικό password

Δεν είναι εύκολο, γι’αυτό και πολλοί διατηρούν μέχρι και 100 λογαριασμούς με το ίδιο password ή με καμιά 10ριά που είναι όμως πολύ απλά. Μια έρευνα έδειξε ότι το 55% είχε το ίδιο password για όλους σχεδόν τους λογαριασμούς του, ενώ το 26% χρησιμοποιούσε “γενέθλια” ή “ονόματα” ως συνθηματικό. Η αλήθεια είναι ότι όποια λέξη βρίσκεται στο λεξικό είναι προσβάσιμη. Μια καλή λύση είναι να έχεις κατά νου μια αγαπημένη φράση ή τραγούδι και να κρατάς τα αρχικά των λέξεων για password.
π.χ. “Μπήκαν τα Γίδια στο μαντρί !”, password=”ΜτΓσμ!”
Όλα αυτά, βέβαια, θα μας απασχολούν μέχρι τη μέρα που θα αρκεί μόνο “μια σκέψη για να ξεκλειδώσει“!
 

Κράτα μοναδικό το password του βασικού σου e-mail

Αν κάποιος “σπάσει” το βασικό σου Email, τότε έχει πλήρη πρόσβαση στο “εικονικό” σου βασίλειο. Μπορεί να μπει σε διάφορες ιστοσελίδες που έχεις λογαριασμό και το κυριότερο να “αλλιεύσει” απο τα e-mails σου πληροφορίες τραπεζών, διαβατηρίου και άλλες πολύ προσωπικές.
Η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων είναι ένα “παιχνίδι” με μεγάλο ετήσιο τζίρο.
 
Βάλε ένα anti-virus
Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο ασφάλειας AV-Test, το 2010 βρέθηκαν 49.000 νέα είδη “κακού” λογισμικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα anti-virus κάνουν τη δουλειά τους. Έρευνες έδειξαν ότι ο αρχικός χρόνος αντίδρασης αυτών δεν είναι και τόσο ικανοποιητικός, μόλις 5% και ακόμα ότι το ποσοστό ανίχνευσης κατά μέσο όρο είναι 25%. Έτσι, τα anti-virus προγράμματα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά ένα μέρος αυτής.
 
Δεν μιλάμε σε αγνώστους”
Κλασσικό και ορθό! Ισχύει και στο διαδίκτυο, κάθε φορά που δέχεσαι μια πρόσκληση από κάποιον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως Facebook και LinkedIn). Αν δεν τον ξέρεις, μπλόκαρέ τον! Διαφορετικά είναι ανάλογο με το να καλείς σπίτι σου το άγνωστο “τυπάκι” που σε κοίταγε στην στάση του λεωφορείου. Ξέρω, πολλοί δεν το βρίσκεται κακό, μάλλον ενδιαφέρον, σίγουρα όμως επικίνδυνο.
 
Σκέψου προτού μοιραστείς κάτι στο διαδίκτυο
Και εδώ το μέγα θέμα είναι η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Δώσε προσοχή σε αυτά που γράφεις στο
Twitter ή σε αυτά που μοιράζεσαι σε Facebook, κα, διότι από τη στιγμή που “πέσει” μέσα στον αχανή χώρο του διαδικτύου δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο αυτού. Γι’ αυτό αν δεν είσαι πρόθυμος να σταθείς στην πλατεία Συντάγματος και να το φωνάξεις, μην το πεις ούτε στο διαδικτυακό σου κοινωνκό δίκτυο.


Καθάρισε” τα δεδομένα σου
Αν το κινητό σου τηλέφωνο διαθέτει την εφαρμογή “ Find My iPhone”, “Android Lost” ή “BlackBerry Protect”, ενεργοποίησέ την άμεσα. Θα έχεις, έτσι, την δυνατότητα να “σβήσεις” όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχεις αποθηκευμένα, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας αυτού. Πάντως, ακόμα και αν δεν έχεις προνοήσει να την ενεργοποιήσεις, υπάρχουν εφαρμογές που θα “σώσουν” τα δεδομένα σου από τα “κακά” χέρια.
 
Αγνόησε τα pop-ups
Οι προβολές pop-upsμπορεί να περιέχουν “κακό” λειτουργικό, ελκυστικό προς το χρήστη. Αν τα εγκαταστήσεις, άμεσα αποδέχεσαι και το “κακό” τους περιεχόμενο. Έτσι είναι προτιμώτερο να αγνοείς τα pop-ups, ιδιαίτερα αυτά που διαφημίζουν κάποια έρευνα περί του ηλεκτρονικού εμπορίου.
 

Οι Mac κινδυνεύουν όσο οι άλλοι

Μην πέφτεις στην παγίδα! Όσο και αν λαμποκοπάει το νέο σου MacBook Air, δεν παύει να είναι το ίδιο ευάλωτο σε διαδικτυακούς κινδύνους όσο και οι υπόλοιποι υπολογιστές. Είναι αλήθεια ότι έχουν σημειωθεί λιιγότερες “επιθέσεις” σε χρήστες Mac, γεγονός όμως που οφείλεται στον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών π.χ. Windows. Τα Linux, αντίθετα, υπόσχονται αρκετά καλύτερα αποτελέσματα.
 
Η επαλήθευση των 2 βημάτων”
Αν το e-mail ή η συσκευή σου παρέχει αυτή την υπηρεσία -Gmail, Dropbox, Apple and Facebook- ενεργοποίησέ την. Μαζί με την εισάγωγή του password, ζητείται και ένας “κωδικός επαλήθευσης” που σου αποστέλλεται με SMS στο κινητό σου τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που χειρίζεσαι Gmail εισάγεις ένα νέο κωδικό επαλήθευσης κάθε 30 μέρες ή εάν συνδεθείς στο λογαριασμό σου από διαφορετικό υπολογιστή. Έτσι, ένας hacker που θα καταφέρει να “σπάσει” το προσωπικό σου password, δεν θα μπορέσει να εισέλθει στο λογαρισμό σου γιατί θα του λείπει ο “κωδικός επαλήθευσης”.
 
Κλείδωσε το Facebook
To Facebook συχνά αναβαθμίζει τις λειτουργίες και τις ρυθμίσεις του, οπότε είναι σοφό να παρακολουθείς την εικόνα του προφιλ σου και να επεμβαίνεις. 
Στις προσωπικές σου ρυθμίσεις, στην επιλογή “ποιός βλέπει το προφίλ σου” άλλαξέ το σε “φίλοι”.(Προσοχή: η επιλογή “φίλοι φίλων”, σύμφωνα με έρευνα, σημαίνει ότι μοιράζεσαι τις πληροφορίες σου με περίπου 156.569 άτομα). Μπορείς ακόμα να τροποποιήσεις την πρόσβαση σε παλιά και μελλοντικά σου post, σε φωτογραφίες και σε συνδέσμους που οδηγούν στον λογαριασμό σου. Ακόμα, σβήσε πληροφορίες όπως η διεύθυνση, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, γενέθλια και επεξεργάσου ή διέγραψε τις λίστες με τα “likes” και τα “groups”. Όσα λιγότερα ξέρει ένας μελλοντικός hacker, τόσο καλύτερα!
Επίσης, οι εφαρμογές του Facebook μοιράζονται συχνά δεδομένα, οπότε διέγραψε όσες δεν χρησιμοποιείς. Τελευταία ενέργεια είναι να επιλέξεις το “view as” για να επληθεύσεις τι βλέπει ένας άγνωστος όταν μπει στο προφιλ σου.
Αν τα παραπάνω σου φαίνονται κουραστικά, τότε απλά διέγραψε το λογαριασμό σου!
 
 
Κίνδυνοι και παγίδες πάντα θα υπάρχουν και δεν μπορεί να εξαλειφθούν. Είναι δυνατό όμως να γνωρίζουμε και να προφυλλασόμαστε καθημερινά, απ’ τη στιγμή που το διαδίκτυο έχει μπει ισχυρά στη ζωή μας και αναμένεται να κυριαρχίσει στο μέλλον.
Popular Posts

thumbnail 18 Tips που είναι καλό να “σεβαστείς” στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου.

Η υλοποίηση του εταιρικού σου Website

20130810_WBM2001 Πόλεμος στους browsers & επικράτηση του Chrome

Οι αυτοκρατορίες και οι νικητές σ

braille11 “Ένα touchscreen για τα χέρια τους μόνο”

Η εμφάνιση οθόνης αφής στο κινητό

Calendar

October 2022
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31