9
Mar 2013
Mar 2013


Το 2001 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα που έμελλε να φέρει τεράστιες αλλαγές στον τομέα της εύρεσης πληροφορίας. Και το όνομα αυτής Wikipedia! Ο χρήστης σε ένα πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον (μεγάλη παρουσία εικόνων, γραφημάτων κλπ) μπορεί πανεύκολα να ζητήσει με ένα απλό search και να μάθει οτιδήποτε, οπουδήποτε και το σημαντικότερο… δωρεάν!
Έστω ότι κάποιος ήθελε να διαβάσει σε μια παραδοσιακή εγκυκλοπαίδεια για τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέσα σε ένα χαώδες κείμενο πολλών παραγράφων πόσες απορίες θα του δημιουργηθούν; Μετά για να τις λύσει θα πρέπει να ψάξει άλλον τόμο, να τον ξεφυλλίσει, και να βρει αυτό που έψαχνε. Με τη Wikipedia όμως αυτό γίνεται σχεδόν αυτόματα, καθώς εντός του κυρίως κειμένου υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι για άλλα άρθρα. Επίσης στο τέλος κάθε άρθρου υπάρχουν extra links για περισσότερες πληροφορίες σε άλλα site.
Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της Wikipedia είναι ότι ανανεώνεται καθημερινά και περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές τις επικαιρότητας σε όλους τους τομείς (πολιτική, επιστήμη, αθλητισμός κλπ). Η ανανέωση του περιεχομένου μιας κλασσικής εγκυκλοπαίδειας θα έπαιρνε μήνες ή και χρόνια και οι καταναλωτές θα έπρεπε να περιμένουν καιρό μέχρι να βγει η καινούρια έκδοση, η οποία θα κόστιζε και ένα σωρό λεφτά. Συνεπώς το χρηματικό κόστος και το κόστος χρόνου εξαλείφονται για τον τελικό χρήστη.
Όλα αυτά έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις μεγάλες εγκυκλοπαίδειες. Για παράδειγμα η Britannica έκλεισε το 2010 μη μπορώντας να ακολουθήσει τους ρυθμούς του Internet.
Σήμερα η Wikipedia υπάρχει σε 275 γλώσσες και η αγγλική έκδοση περιέχει πάνω από 4.000.000 άρθρα, την ώρα που η ελληνική έκδοση (Βικιπαίδεια) έχει λίγα παραπάνω από 85.000.
Για το τέλος να σημειωθεί πως η Wikipedia είναι το 6ο site με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Καθόλου άσχημα για μια εγκυκλοπαίδεια.